A projektről

A projektünkkel kapcsolatos pályázati információkat ebben a táblázatban olvashatja:

 

A kedvezményezett neve  Autisták Országos Szövetsége
A projekt címe DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon
A projekt célja röviden  A projekt célja autizmussal élő, és/vagy kommunikációjukban akadályozott, és/vagy intellektuális nehézségekkel küzdő személyek mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása mobil alkalmazási komponenst is tartalmazó innovatív, integrált informatikai rendszer segítségével; az applikáció igény szerinti fejlesztését és alkalmazását segítő szolgáltatási pontok kialakítása; a szolgáltatás minél szélesebb körű alkalmazhatóságának elérése; az applikáció hosszútávú, fenntartható működtetéséhez szükséges IKT háttér és üzemeltetési környezet kialakítása és biztosítása.
A szerződött támogatás összege  450,78 millió forint
A támogatás mértéke (%-ban)  100%
A projekt tervezett befejezési dátuma 2020 december 31.
A projekt azonosító száma EFOP-1.1.5-17-2017-00007
Közbeszerzési dokumentumok A projekt közbeszerzési terve ide kattintva tölthető le.
A projekt közbeszerzési szabályzata ide kattintva érhető el.
A projektet bemutató kisfilm

A projekt tartalmának bemutatása

Mi is ez a fejlesztés?

A DATA projektben fejlesztésre kerülő applikáció az autizmusban érintett személyeknek adhat támogatást mindennapi élethelyzetekben. Az otthoni, iskolai, munkahelyi és tágabb társadalmi környezetben is egyaránt segítséget nyújthat. Az applikáció nem egy csodaszer, de hasznos eszköz lehet a hétköznapi akadályok egy részének leküzdésében, a szolgáltatások eléréséhez, az önállóság és függetlenség növeléséhez.

Az applikáció okostelefonokon, tableteken futó alkalmazás, melynek előnye, hogy mindig kéznél van, kis helyen elfér, tartalmai módosíthatóak, egyéni igényekre, élethelyzetekre szabható és a modern kor technológiai eszköze. Ilyen alkalmazások a gyakran használt naptárak, térképek, játékok, vagy speciálisabb programok, mint az “AutiCard”, vagy a “Hands”.

Kinek készül?

Az alkalmazás elsősorban autista személyek támogatására készül, de működése igényelheti egy támogató személy – például szülő, pedagógus, hozzátartozó – aktív részvételét is. Saját tartalmak feltöltésével egyénre szabható, az autizmus spektrum lehető legnagyobb részének lefedésére törekszik.

Az applikáció a szülők, szakemberek, segítő személyek számára is nagy segítség lehet. Az alkalmazás egy keretet biztosít, melyben különböző tevékenységek válnak érthetővé, követhetővé, tervezhetővé és egyben alakíthatóvá mind az érintett személyek, a szülők, mind a szakemberek számára.

Hogyan érhető el?

Az applikáció IOS és Android operációs rendszerrel működő mobiltelefonokon, táblagépeken lesz elérhető ingyenes formában. Az applikáció letöltéséhez és a segítő tartalmak frissítéséhez szükséges az internet hozzáférés, de mindennapos használatához nincs szükség folyamatos internetkapcsolatra.  Az autista személyek, valamint a szülők, szakemberek számára webes felület biztosítja a tartalmak alakíthatóságát, melyhez internetkapcsolat szükséges.

Miben fog segíteni?

Az alkalmazás egyéni szükségletekhez igazodóan az időbeosztás, a tevékenységek, a folyamatok megtervezésében tud segítséget nyújtani például napirenddel, folyamatábrákkal, időjelzővel. A vizuálisan megjeleníthető, lépésekre bontható tevékenységek a napi életvitelt segítik, mint például az önkiszolgálás, ügyintézés, egészségügyi ellátás, munkavégzés, tanulás, szabadidős tevékenység, közlekedés.

Hogyan zajlik a projekt?

A DATA projekt fejlesztési időszaka három éven keresztül zajlik. Idén októberig legalább 120 fő és a projekt végéig legalább 300 személy bekapcsolódását várjuk a projektbe.

Az applikáció első tesztverziójának kipróbálása várhatóan 2019 év elején kezdődik majd. Az alkalmazás használatához felkészítést és személyes segítséget lehet majd igénybe venni.

Hogyan lehet részt venni a fejlesztésben?

Az applikáció fejlesztése az érintett személyek és családjaik igényei szerint, az Ő bevonásukkal valósul meg. Számítunk az autista személyek és segítőik, támogatóik együttműködésére, szeretnénk, hogy a 2019-ben nyilvánosan elérhető  változatot minél többen letöltsék és kipróbálják, folyamatosan teszteljék a fejlesztést és visszajelezzenek a felhasználhatóságáról. A nyilvános tesztelésbe a családok bármikor bekapcsolódhatnak. Az Autisták Országos Szövetsége az applikáció teszteléséhez a bekapcsolódni kívánó, de okostelefonnal, vagy tablettel nem rendelkező családok számára 300 db eszközt biztosít. Ezek átadása és használata szerződéshez kötött.