Szeretném a DATA szoftverrendszert használni

Te is bevezetheted a DATA-t

 

Kedves Érdeklődő!

Ha szeretnéd a DATA rendszert megismerni, kérjük töltsd ki az alábbi kérdőívet, hogy a számodra legmegfelelőbb formában tudjunk neked segítséget nyújtani a használat elkezdéshez.

https://forms.gle/Bwy883NGytiHd9qe7

 

 

Az Autisták Országos Szövetsége mindenki számára elérhető új szolgálgatásának kipróbálására újabb csoportot indít!

Az okostelefonokon és tableteken futó applikációt és a hozzá kapcsolódó tervező felületet 2020 február-december hónapokban több tesztelő család és szakember segítségével kipróbáltuk, a szoftverrendszert a visszajelzéseiknek megfelelően fejlesztettük tovább. A tesztelés tapasztalatai alapján az Autisták Országos Szövetsége a használatát támogató szolgáltatást alakított ki. A DATA szoftverrendszer megismerését, bevezetését és használatát segítő szolgáltatás kipróbálására új csoportot indítunk.

Miből áll az új szolgáltatás?

 1. Közösen, lépésről-lépésre haladva megismertetjük a vizuális támogatások rendszerét, a DATA szoftverrendszer működését, funkcióit és használatát online formában egy e-learning felület segítségével (Moodle).
 2. Támogatást nyújtunk az egyénre szabott bevezetésben és alkalmazásban. A járványhelyzetre való tekintettel az on-line platfomokat fogjuk használni, e-learning tanulás, facebook csoportokban való közös munka, e-mail, messenger és skype egyéni szoftverhasználati tanácsadás.
 3. Lehetőséget biztosítunk a felhasználóknak a tapasztalatok megosztására, megvitatására.
 4. Egyénre szabott segítséget biztosítunk képzett HelpDesk kollégáinkkal.

A szolgáltatás megvalósításában az AOSZ Info-Pont irodák vidéki HelpDesk munkatársai fognak közreműködni.

A részvétel ingyenes!

A program felépítése:

 • Az Autizmus Alapítvány szakembereinek előadása a vizuális támogatások rendszeréről (kétszer 3 órás időintervallumban)
 • Online videókonferencia keretében (4 alkalommal kéthetente hétfőnként) a DATA szoftverrendszer egyes funkcióinak megismertetése elméleti és gyakorlati formában (3 órás időintervallumokban)
 • Facebook csoportok a gyakorlás során felmerülő kérdésekhez, élmények megosztásához

A program időpontjai: Felhívjuk a figyelmet, hogy a szolgáltatás 6 alkalomból áll, az alább felsorolt időpontok nem választási lehetőséget biztosítanak, hanem a 6 alkalom időpontjait jelzik előre.

 • 05.26. 10:00-13:00 vagy 14:00-17:00 (3 órás időintervallum)
 • 05.28. 10:00-13:00 vagy 14:00-17:00 (3 órás időintervallum)
 • 06.07. 10:00-13:00 vagy 14:00-17:00 (3 órás időintervallum)
 • 06.21. 10:00-13:00 vagy 14:00-17:00 (3 órás időintervallum)
 • 07.05. 10:00-13:00 vagy 14:00-17:00 (3 órás időintervallum)
 • 07.19. 10:00-13:00 vagy 14:00-17:00 (3 órás időintervallum)

Jelentkezők köre (maximum 100 főig):

 • autizmusban érintett, önmagukat támogató felnőtt személyek
 • autista gyermeket, felnőttet nevelő, támogató szülők, családtagok
 • autista gyermeket, felnőttet támogató pedagógusok, más szakemberek – a programba történő bekapcsolódáshoz szükséges, hogy legyen támogatott személy, akivel közösen regisztrálnak a programba (vagy önmagát támogató személyként, vagy a szülő/törvényes képviselőként)

Jelentkezés menete:

Autizmusban érintett, önmagukat támogató felnőtt személyek és autista gyermeket, felnőttet nevelő, támogató szülők, családtagok esetében:

 

A dokumentumok kitöltésében a következő útmutató nyújt segítséget: Kitöltési útmutató

 

 

 • Együttműködési megállapodás kitöltése  (a projekt kötelező dokumentációja): írásba foglalja, hogy az együttműködő felek mit vállalnak az együttműködés során. Ha a projekt során bármikor meggondolod magad, akkor ez a megállapodás szabadon felbontható.
 • Adatkezelési tájékoztató kitöltése: az együttműködési megállapodáshoz megadod számunkra a személyes adataidat, ezért mi tájékoztatunk arról, hogy hogyan járunk el annak érdekében, hogy az adataidat biztonságosan kezeljük, meddig tároljuk, stb.-
 • ESZA kérdőív kitöltése: „NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor” (a projekt kötelező dokumentációja): a pályázathoz forrást nyújtó támogató azt méri, hogy a projekt milyen fejlődéshez járul hozzá, ezért a projektbe történő bekapcsolódáskor és a kilépéskor is ki kell tölteni ezt a kérdőívet. (A kérdőívhez tartozik egy Kitöltési Útmutató és egy Adatkezelési tájékoztató)
 • Eszközigénylés: Fontos, hogy a támogatott autista személynek saját mobil készüléke legyen (okostelefon, vagy tablet), ezért az Autisták Országos Szövetségével együttműködő partnereink a készlet erejéig okos eszközt is igényelhetnek a támogatott autista személyek számára. Az eszközigényléshez kérjük töltse ki az Önre vonatkozó kérdőívet.

Autizmusban érintett, önmagukat támogató felnőtt személyként ezt a kérdőívet töltsd ki: https://forms.gle/QKcb6uAw5HciYHEj7 

Autista gyermeket, felnőttet nevelő, támogató szülők, családtagok (törvényes képviselők) esetén ezt a kérdőívet töltsd ki: https://forms.gle/7Ai84fJ6MTbcWug59 

 

Autista gyermeket, felnőttet támogató pedagógusok, más szakemberek esetében:

A dokumentumok kitöltésében a következő útmutató nyújt segítséget: Kitöltési útmutató

 • Online kérdőív kitöltése https://forms.gle/hfMaPiCn9ppWQBdM7 
 • Együttműködési megállapodás kitöltése (a projekt kötelező dokumentációja): írásba foglalja, hogy az együttműködő felek mit vállalnak az együttműködés során. Ha a projekt során bármikor meggondolod magad, akkor ez a megállapodás szabadon felbontható.
 • Adatkezelési tájékoztató kitöltése: az együttműködési megállapodáshoz megadod számunkra a személyes adataidat, ezért mi tájékoztatunk arról, hogy hogyan járunk el annak érdekében, hogy az adataidat biztonságosan kezeljük, meddig tároljuk, stb.-
 • ESZA kérdőív kitöltése: „NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez projektbe való belépéskor” (a projekt kötelező dokumentációja): a pályázathoz forrást nyújtó támogató azt méri, hogy a projekt milyen fejlődéshez járul hozzá, ezért a projektbe történő bekapcsolódáskor és a kilépéskor is ki kell tölteni ezt a kérdőívet. (A kérdőívhez tartozik egy Kitöltési Útmutató és egy Adatkezelési tájékoztató)

Technikai feltételek:

 • laptop / asztali számítógép
 • okoskészülék (tablet / mobiltelefon)
  • Android Technikai feltételek
   • Operációs rendszer: minimum verzió 5.1 és minden magasabb verziószámú Android operációs rendszerű telefon vagy tablet
   • Készülék: min. 1280 x 720 pixeles képernyőfelbontás
  • iOS Technikai feltételek:
   • Operációs rendszer: minimum verzió a 10-es, a maximum verzió a 12-es
   • Készülék: min. 1280 x 720 pixeles képernyőfelbontás
  • vezetékes / Wifi internet

 

A jelentkezési dokumentumokat hiánytalanul kitöltve, aláírva ELEKTRONIKUS FORMÁBAN (scannelve) ÉS papír alapú eredeti formában POSTAI ÚTON IS kérjük megküldeni. (Felhívjuk figyelmét, hogy a normál postai levelek beérkezése 4-5 munkanapot is igénybe vehet, javasoljuk a levelek elsőbbséggel történő feladását).

Elektronikus formában a datainfo@esoember.hu címre várjuk a dokumentumokat.

Postai úton az Autisták Országos Szövetségének budapesti irodájába – 1053 Budapest, Fejér György utca 10. – várjuk a dokumentumokat.

A jelentkezési dokumentumok postára adási és elektronikus benyújtási határideje:

2021.05.21. 24:00

A szolgáltatással kapcsolatban további tájékoztatás a datainfo@esoember.hu címen, illetve a következő telefonszámon kérhető: +36 30 898 9464

További információkat a projektről itt olvashat: data.aosz.hu

Az AOSZ munkatársa a dokumentumok beérkezését követően felveszi minden jelentkezővel a kapcsolatot.

Jelentkezése csak akkor tekinthető érvényesnek, ha az AOSZ munkatársa ezt emailben megerősíti.

 

  REGISZTRÁCIÓ ÉS BEJELENTKEZÉS

 

A DATA rendszer autizmussal élő (vagy más okból hasonló szükségletekkel rendelkező) személyek mindennapjait segítő, infokommunikációs alapú támogatást biztosító program.
Két fő rész alkotja: mobileszközön (például okostelefon, táblagép) használható mobilapplikáció (app) és a böngészőben (például Chrome, Firefox) használható Tervezőfelület.

 

Első lépésként regisztrálj a Tervező felületre az alábbi módon:

Regisztráció és Aktiválás

 1. A böngésződ ablakába írd be, hogy https://app.data.aosz.hu
 2. A Regisztráció fülre kattintva, add meg a nevedet, email címedet, majd elolvasás után fogadd el a felhasználási feltételeket és az adatkezelési nyilatkozatot. Azt is be kell pipálnod, hogy elmúltál 18 éves, mivel csak felnőttkorú személy regisztrálhat a felületre. A regisztráció gombra kell kattintanod.
 3. Ezután kapni fogsz  egy aktiváló kódot az email címedre a tervező felületről (ha nem találod a levelet, keresd a spam-ba, promóciókba)– üzenet feladója: [AOSZ DATA] noreply@data.aosz.hu
 4. Kattints „A profil aktiválásához kattints ide” gombra.
 5. Ez átvezet a DATA tervező felületére, ahol a kódot a rendszer automatikusan beírja. Neked csak egy jelszót kell kitalálnod és beírnod kétszer

Bejelentkezés

Ha az aktiválást már megcsináltad, legközelebb úgy tudsz belépni a tervezőfelületre, hogy

 1. A böngésződ ablakába beírod, hogy https://app.data.aosz.hu
 2. Itt a bejelentkezés fülön írd be az email címedet (amire az aktiváló kódot is kaptad), és az aktiváláskor létrehozott jelszót.
 3. Ezzel bent is vagy a Tervező felületen.

Következő lépés az Applikáció letöltése:

Android készülék esetén a Google PlayStore-ban az AOSZ DATA applikációt kell keresned a letöltéshez.

iOS készülék esetén az AppStore-ban az AOSZ DATA applikációt kell keresned a letöltéshez.

Az applikáció a belépéshez E-mail címet és jelszót kér. Ez megegyezik a Tervező felületen beírt email címmel és jelszóval.

Fontos: Az applikációban (mobiltelefon, tablet) a tervezőfelületen (asztali számítógép, laptop) létrehozott tartalmak jelennek meg, miután a két eszközön megtörtént az adatfrissítés.

Tartalom létrehozásához a Tervezőfelület- Kezdőlapról megnyitható Tudásbázisban olvashatsz, amely lépésről-lépésre, videók segítségével mutatja be a teendőket.

Amennyiben további segítségre van szükséged, munkatársainkról a http://data.aosz.hu/szolgaltatasi-pontok/ találsz információkat, illetve írhatsz a datainfó@esoember.hu címre.

Te is bevezetheted a DATA-t

Az Autisták Országos Szövetsége mindenki számára elérhető, a DATA rendszer használatát segítő képzést indít!

Miből áll a szolgáltatás?

 1. Közösen, lépésről-lépésre haladva megismertetjük a vizuális támogatások rendszerét, a DATA szoftverrendszer működését, funkcióit és használatát online formában egy e-learning felület segítségével (Moodle).
 2. Támogatást nyújtunk az egyénre szabott bevezetésben és alkalmazásban. A járványhelyzetre való tekintettel az on-line platformokat fogjuk használni, e-learning tanulás, facebook zárt csoportokban való közös munka, e-mail, messenger és skype egyéni szoftverhasználati tanácsadás.
 3. Lehetőséget biztosítunk a felhasználóknak a tapasztalatok megosztására, megvitatására.
 4. Egyénre szabott segítséget biztosítunk képzett HelpDesk kollégáinkkal.

A szolgáltatás megvalósításában az AOSZ Info-Pont irodák vidéki HelpDesk munkatársai fognak közreműködni.

A részvétel ingyenes!

 

A program felépítése:

 • Az Autizmus Alapítvány szakembereinek előadása a vizuális támogatások rendszeréről (kétszer 3 órás időintervallumban)
 • Online videókonferencia keretében (4 alkalommal kéthetente hétfőnként) a DATA szoftverrendszer egyes funkcióinak megismertetése elméleti és gyakorlati formában (3 órás időintervallumokban)
 • Facebook csoportok a gyakorlás során felmerülő kérdésekhez, élmények megosztásához

 

Íratkozz fel hírlevelünkre!