Title Image

A projektről

A projekt tartalmának bemutatása

Mi is ez a fejlesztés?

A DATA projektben fejlesztésre kerülő applikáció az autizmusban érintett személyeknek adhat támogatást mindennapi élethelyzetekben. Az otthoni, iskolai, munkahelyi és tágabb társadalmi környezetben is egyaránt segítséget nyújthat. Az applikáció nem egy csodaszer, de hasznos eszköz lehet a hétköznapi akadályok egy részének leküzdésében, a szolgáltatások eléréséhez, az önállóság és függetlenség növeléséhez.

Az applikáció okostelefonokon, tableteken futó alkalmazás, melynek előnye, hogy mindig kéznél van, kis helyen elfér, tartalmai módosíthatóak, egyéni igényekre, élethelyzetekre szabható és a modern kor technológiai eszköze. Ilyen alkalmazások a gyakran használt naptárak, térképek, játékok, vagy speciálisabb programok, mint az “AutiCard”, vagy a “Hands”.

Kinek készül?

Az alkalmazás elsősorban autista személyek támogatására készül, de működése igényelheti egy támogató személy – például szülő, pedagógus, hozzátartozó – aktív részvételét is. Saját tartalmak feltöltésével egyénre szabható, az autizmus spektrum lehető legnagyobb részének lefedésére törekszik.

Az applikáció a szülők, szakemberek, segítő személyek számára is nagy segítség lehet. Az alkalmazás egy keretet biztosít, melyben különböző tevékenységek válnak érthetővé, követhetővé, tervezhetővé és egyben alakíthatóvá mind az érintett személyek, a szülők, mind a szakemberek számára.

Hogyan érhető el?

Az applikáció IOS és Android operációs rendszerrel működő mobiltelefonokon, táblagépeken lesz elérhető ingyenes formában. Az applikáció letöltéséhez és a segítő tartalmak frissítéséhez szükséges az internet hozzáférés, de mindennapos használatához nincs szükség folyamatos internetkapcsolatra.  Az autista személyek, valamint a szülők, szakemberek számára webes felület biztosítja a tartalmak alakíthatóságát, melyhez internetkapcsolat szükséges.

Miben fog segíteni?

Az alkalmazás egyéni szükségletekhez igazodóan az időbeosztás, a tevékenységek, a folyamatok megtervezésében tud segítséget nyújtani például napirenddel, folyamatábrákkal, időjelzővel. A vizuálisan megjeleníthető, lépésekre bontható tevékenységek a napi életvitelt segítik, mint például az önkiszolgálás, ügyintézés, egészségügyi ellátás, munkavégzés, tanulás, szabadidős tevékenység, közlekedés.

Hogyan zajlik a projekt?

A DATA projekt fejlesztési időszaka három éven keresztül zajlik. Idén októberig legalább 120 fő és a projekt végéig legalább 300 személy bekapcsolódását várjuk a projektbe.

Az applikáció első tesztverziójának kipróbálása várhatóan 2019 év elején kezdődik majd. Az alkalmazás használatához felkészítést és személyes segítséget lehet majd igénybe venni.

Hogyan lehet részt venni a fejlesztésben?

Az applikáció fejlesztése az érintett személyek és családjaik igényei szerint, az Ő bevonásukkal valósul meg. Számítunk az autista személyek és segítőik, támogatóik együttműködésére, szeretnénk, hogy a 2019-ben nyilvánosan elérhető  változatot minél többen letöltsék és kipróbálják, folyamatosan teszteljék a fejlesztést és visszajelezzenek a felhasználhatóságáról. A nyilvános tesztelésbe a családok bármikor bekapcsolódhatnak. Az Autisták Országos Szövetsége az applikáció teszteléséhez a bekapcsolódni kívánó, de okostelefonnal, vagy tablettel nem rendelkező családok számára 300 db eszközt biztosít. Ezek átadása és használata szerződéshez kötött.

A projekt pályázati információja
A kedvezményezett neve  Autisták Országos Szövetsége
A projekt címe DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon
A projekt célja röviden  A projekt célja autizmussal élő, és/vagy kommunikációjukban akadályozott, és/vagy intellektuális nehézségekkel küzdő személyek mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása mobil alkalmazási komponenst is tartalmazó innovatív, integrált informatikai rendszer segítségével; az applikáció igény szerinti fejlesztését és alkalmazását segítő szolgáltatási pontok kialakítása; a szolgáltatás minél szélesebb körű alkalmazhatóságának elérése; az applikáció hosszútávú, fenntartható működtetéséhez szükséges IKT háttér és üzemeltetési környezet kialakítása és biztosítása.
A szerződött támogatás összege  450,78 millió forint
A támogatás mértéke (%-ban)  100%
A projekt tervezett befejezési dátuma 2020 december 31.
A projekt azonosító száma EFOP-1.1.5-17-2017-00007
Közbeszerzési dokumentumok A projekt közbeszerzési terve ide kattintva tölthető le.
A projekt közbeszerzési szabályzata ide kattintva érhető el.

A projekt tervezett ütemezése

2018-2019.

2018. május – 2019. május: előkészületek

2018. elejétől folyik a DATA rendszer fejlesztésének előkészítése. A tavaszi és nyári időszakban lezajlott az informatikai fejlesztésre kiírt közbeszerzés, mely adminisztratív okokból új közbeszerzés lefolytatását tette szükségessé. 2019. májusában sikeresen zárult az informatikai partner kiválasztásának folyamata és aláírásra került a szerződés. Az autizmus alapismereteket és a rendszer használatát segítő felhasználói anyagok egy része elkészült, valamint több helyszínen elkészültek a segítő mintatartalmak (képek, videók) is.

 

2019. május – 2019. november: az applikáció fejlesztése

2019. júliusában a tesztelésre regisztráló személyek számára elérhetővé válik az a felület, ahol az applikáció használatát segítő felkészítő anyagok megtekinthetőek és véleményezhetőek lesznek.
Előreláthatóan 2019. novemberig tart az applikáció és a tartalomszerkesztő felület első verziójának intenzív fejlesztési szakasza. Ebben az időszakban a kialakítás alatt lévő rendszer folyamatos szakmai ellenőrzése és belső tesztelése zajlik.
A tesztelők jövő év elejétől próbálhatják ki és tesztelhetik majd az applikációt.

 

Regisztráció, tesztelésben történő részvétel

A projektbe már 325 tesztelő regisztrált az AOSZ-nál. Ők azok a tesztelők, akik jelezték részvételi szándékukat és hiánytalanul, hibátlanul visszaküldték számunkra a szükséges dokumentumokat, ezzel együtt vállalták az együttműködési feltételeket.
A DATA rendszer tesztelésére való jelentkezés a továbbiakban is bármikor lehetséges.
Emlékeztetőül összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

Ki jelentkezhet?

 • autizmussal élő felnőtt (aki önmaga támogatására fogja használni az applikációt),
 • a kiskorú, illetve gondnokság alatt álló autizmussal élő személy törvényes képviselője,

Megjegyzés: ha valaki szakemberként szeretne támogatni autizmussal élő személyt, akkor kérjük a szülők/törvényes képviselők felé továbbítsa az információkat és velük közösen jelentkezzen be a rendszer tesztelésébe.

Hogyan kell jelentkezni?

 • Kérjük a jelentkezés előtt tekintse át a www.data.aosz.hu weboldalon található részletes tájékoztatót.
 • Töltse ki az online regisztrációs lapot.
 • Keresse fel a hozzá legközelebb eső AOSZ Info-Pont irodát (http://aosz.hu/aosz-info-pont-irodak/), ahol személyesen aláírhatja a papíralapú dokumentumokat,
 • Ha nem tudja személyesen felkeresni irodáinkat, akkor regisztráljon az on-line kérdőíven (https://goo.gl/forms/p21Z1YfzKSX4kk9g1), töltse le a mellékleteket, kérjük figyelmesen olvassa át azokat, írja alá és 1 példányban adja postára az Autisták Országos Szövetsége címére (1053 Budapest, Fejér Gy. utca 10.).  Az AOSZ címére küldött jelentkezési csomagok beérkezését követően minden esetben visszaigazoljuk e-mailben a sikeres regisztrációt.

 

2019. július: online regisztráció, felkészítő anyag

A DATA rendszer online regisztrációs felülete (ERO) 2019. júliusától fog működni. Aki sikeresen regisztrál tesztelőnek, őt e-mailben hívjuk meg a rendszerbe történő elektronikus regisztrációra. Ennek részleteiről minden tesztelőnket e-mailben részletesen tájékoztatni fogjuk.

Hogyan indul a tesztelés?

 • A regisztráció során megadott e-mail címen júliusban értesítést fognak kapni a tesztelőink az online felület elindulásáról. Az értesítő e-mail részletes tájékoztatást fog nyújtani arról, hogy hogyan lehet regisztrálni a felületen.

Mi történik a tesztelés első szakaszában?

 • A DATA rendszeren belül először az applikáció használatát segítő internetes felkészítő anyag első része lesz elérhető. Ez alapvető ismeretekkel szolgál az autizmus spektrum zavarról és az autizmus-specifikus vizuális támogatási lehetőségekről. Ebben az időszakban azt kérjük a tesztelőktől, hogy ezeket az anyagokat tekintsék át, majd gyűjtsék össze és küldjék el a kérdéseiket, észrevételeiket az e-mailben megadott módon. A visszajelzések alapján véglegesítjük a későbbiek során mindenki által elérhető, felhasználókat segítő anyagokat.

 

2019. július – 2019. december: visszajelzések, kérdések gyűjtése

2019. év végéig várjuk a tesztelők visszajelzéseit, kérdéseit az online felkészítő anyaggal kapcsolatban, melyek alapján véglegesítésre kerül az oktató célú tartalom.

 

2019. november – december: elkészül az applikáció első változata, az applikáció használatát segítő anyagok véglegesítésre kerülnek, a felhasználói felkészítő alkalmak előkészítése megkezdődik.

Előreláthatóan 2019. novemberben készül el a tartalomszerkesztő felület és az applikáció első tesztváltozata. Ennek alapján kerül kidolgozásra az applikáció használatát segítő tartalom. December-január folyamán a felhasználókat segítő munkatársak felkészítése (Megvalósíthatósági Tanulmány szerint „képzők képzése”) zajlik. Továbbá az applikáció használatát segítő, felhasználói felkészítő alkalmak (Megvalósíthatósági Tanulmány szerint „felhasználóképzés”) előkészítésére kerül sor, melyek időpontjáról és helyszínéről tájékoztatjuk a tesztelőket.

 

2020.

2019. december – 2020. február: felkészítő alkalmak, workshopok

Milyen felkészítő alkalmak segítik majd a DATA használatát?

 • A már említett online felkészítő anyagok mellett a DATA rendszer használatát személyes segítségnyújtással is fogjuk támogatni, melynek érdekében felhasználói felkészítő alkalmak szervezünk országszerte. Elsőként az ELTE szakmai munkacsoportjának tagjai fogják felkészíteni azokat a munkatársakat, akik ezt követően majd a tesztelésre jelentkezett felhasználókat fogják segíteni a megismerésben. Mindezt az országban több alkalommal és több helyszínen valósítjuk meg felhasználói felkészítői alkalmak formájában.

 

2020. január – 2020. május: a DATA rendszer első változatának felhasználói tesztelése

Mikortól lehet folyamatosan használatba venni az applikációt?

 • Terveink szerint legkésőbb 2020. januártól kezdve minden tesztelésbe jelentkező és sikeresen regisztrált felhasználó, tesztelési célból használatba tudja venni a DATA rendszer első verzióját.

Mit kell tudni még a tesztelésről?

 • Szeretnénk felhívni minden jelentkező figyelmét arra, hogy az első változat még nem tekinthető az általunk elképzelt és tervezett végleges rendszernek. A tesztelés jelen szakaszában az a cél, hogy minden felmerülő hibajelenséget felismerjünk, és azok kijavításra kerüljenek. Így azt javasoljuk, hogy a tesztelésben való részvétel előtt mérlegeljék, hogy az autizmus spektrum zavarral élő támogatott személy számára az esetlegesen előforduló kisebb technikai hibák nem okozhatnak-e túlzottan nagy stresszt.
 • A tesztelés szakaszában a felmerülő kérdések és visszajelzések, felhasználói szokások gyűjtése folyamatos lesz, melyek a rendszer további fejlesztésének céljait szolgálják.
 • A résztvevőknek technikai jellegű tanácsadásért, vagy a technikai jellegű problémák megoldása érdekében az ország több pontján személyesen az AOSZ Info-Pont irodákban kérhetnek segítséget HelpDesk munkatársainktól (http://aosz.hu/aoszinfopontok/). Nagy érdeklődés esetén további felhasználói felkészítő alkalmak megszervezésére is van lehetőség.

 

2020. tavasz-nyár: A tesztelés eredményeinek feldolgozása, fejlesztésre történő javaslatok kidolgozása

Mi várható az első tesztverzió tesztelése után?

 • Az első nagy felhasználói tesztelés eredményeit folyamatosan kiértékeljük, a rendszer fejlesztésébe beépítjük, melyek már megjelennek az applikáció 2. verziójában.
 • A DATA rendszer 2. változata előzetes terveink szerint 2020 nyarán várható, tesztelése pedig ősszel zajlik majd.

 

A projekt további haladásáról és a tesztelés további szakaszairól folyamatosan tájékoztatni fogjuk az együttműködésben résztvevő tesztelőket honlapunkon és hírlevélben, valamint az AOSZ kommunikációs csatornáin.

 

Autisták Országos Szövetsége és az ELTE Autizmus Munkacsoportjának szakértői nevében köszönjük, hogy részvételével és együttműködésével segíti a fejlesztési folyamatot!

Íratkozz fel hírlevelünkre!