Facebook felületen is tapasztalatot cserélhetnek a DATA felhasználók

„….A csoportot azért hoztuk létre, hogy az egyes workshopok után együtt próbálgassuk a megszerzett tudásokat, megosszuk egymással az élményeinket! …”

Külön facebook csoportban oszthatjuk meg tapasztalatainkat, és tehetjük fel kérdéseinket január közepétől mi, akik a DATA szolgáltatásfejlesztési programba regisztráltunk. A hiánypótló lehetőség már a nyitás napján sokakat ösztönzött aktivitásra közülünk. Bizonyítja ezt, hogy az AOSZ által létrehozott csoport egy héttel az indítása után már legalább száz tagot számlált, és azóta volt olyan poszt, ami közel hetven hozzászólást generált. A legnépszerűbb téma először a vizuális segédeszközök egyéni megoldásairól szóló beszélgetés volt, hiszen a személyre szabható digitális támogatás rendszerében, számos kreatív ötlet megvalósulhat.

A közösségi tanulás jellegű csoport tagságát most a segítő személyek és szervezetek jelentik, valamint azok, akik 2020 végéig regisztráltak az első felhasználók körébe. Jelentkezésünkkel egyúttal vállaltunk egy szolgáltatásfejlesztési programban való részvételt is, melyen a vidéki AOSZ Info-Pontokon dolgozó Helpdesk munkatársakkal közösen gyűjtünk gyakorlati tapasztalatokat. A mentorok az applikáció használata során felmerülő kérdéseket elemezhetik, mi felhasználók, pedig a mobil telefonon és tableteken futó alkalmazás működéséről szerezhetünk ismereteket a hat részes workshop sorozatban. A facebook csoport pedig lehetőséget teremt arra, hogy az online találkozók közötti időszakban is működhessen a tapasztalatcsere, és egymástól is tanulhassunk.

A két elméleti felkészítőt követő utolsó januári workshopon, már a gyakorlati feladatokkal folytathattuk az ismeretszerzést. Heim-Horhi Anett, a DATA projekt szakmai vezetője segítségével kialakítottuk a saját szerkesztői felületeinket, a saját profilunkat, majd hozzárendeltünk ehhez egy lehetséges felhasználót. Egyelőre egy autizmusban érintett képzeletbeli óvodás kislány profilját és annak beállításait létrehozva. Miután mindezt a hordozható digitális eszközre is leszinkronizáltuk, közösen néztük át az első tartalomfeltöltési lehetőségeket. Egyelőre még csak a legegyszerűbbekkel kezdve. A technikai kérdések megoldása után, ez alkalommal a felhasználó kezébe adandó hordozható okoseszköz biztonságos kezelésének kérdése váltotta ki a legtöbb hozzászólást. A közösen kialakított vélemény lényege: ha több mobileszköz van a családban, még a DATA használata előtt fontos megtanulnia a felhasználónak, hogy melyik az ő eszköze, és fontos átgondolni, hogy milyen helyeken, milyen feladatok esetében akarjuk majd használni azt. Ez utóbbi témában a foglalkozás után sem maradt abba a párbeszéd. A facebook csoportban folytatódott az ötletcsere arról, hogy ki milyen rögzítési módokat javasol például a fürdőszobában, kiránduláson, autózás közben, és ki hogyan használja biztonságosan és a legcélszerűbben az digitális eszközét. Számos jó ötletet kaptunk egymástól!

Edina: „Hű, mennyi profi vizuális támogatást kitaláló-használó van itt! …már látom, hogy egymás ötleteiből is tudunk meríteni! Nagy öröm ez!…..”

0

Újabb elméleti előadással folytatódott a DATA Szolgáltatásfejlesztési Program

Miért fontosak a vizuális támogatások az autizmus esetében, és hogyan segíti ezt a Data applikácó? Ezen gondolatok köré szerveződött az alkalmazás használatába bevont új felhasználók második webináriuma, melyen Havasi Ágnes, az ELTE-BGGYK oktatója volt az előadó. Az előadáson kibontott témát nagy érdeklődés kísérte. Ezt bizonyította a kérdésekre, észrevételekre biztosított idősáv, amelyben igen nagy volt a résztvevők aktivitása.

A vizuális útmutatók, napirendek, tevékenység szervezők óriási segítséget jelentenek az autizmusban érintett személyek számára. Ezt fontos szem előtt tartanunk! – hangsúlyozta az AOSZ által szervezett felkészítő előadója – „Nem igaz, hogy nem akarja sokadik tanítás után sem önállóan megcsinálni – nincs meg a fejében a forgatókönyv! Nem is alakul ki!”.

A tevékenységek lépésekre bontását ábrázoló vizuális segítőeszközök, még a magasan funkcionáló autista személyek számára is fontos feszültség csökkentő lehetőségek, mert frusztrációt, okoznak a túl nyitott helyzetek, a választás kihívása, – így inkább nem kockáztatnak. Ezzel azonban az önállóság csorbul. A témakör kifejtésénél hozzászóló résztvevők saját példáikon keresztül erősítették meg, hogy mekkora előrelépés volt a tevékenységek lépésekre bontását ábrázoló képek, kártyák alkalmazásának bevezetése, például a napirendben. Megszűntek a folyamatos noszogatások, az időt rabló folyamatos készenlétek. Így az életminőség is jelentősen javult.

A DATA alkalmazás bemutatásánál hangsúlyt kapott, hogy ezen a digitális felületen ott van a legtöbb vizuális támogatás, amit már ezelőtt is használtak papír alapon az autizmusban érintett személyek segítésére a workshop résztvevői. Előnye azonban, hogy a tevékenység szervezések összeérnek, és egymással könnyen kombinálhatók a funkciók. ( például a választás, a várakozás, az időjelző,… stb.)

Emellett praktikus és korszerű környezet a mobilos, tabletes alkalmazás, amely androidos és  iPhone-os  platformon is elérhető. A komplex applikáció minden életkorra és az autizmus majd minden szintjén személyre szabható. Szóba került az előadáson az is, hogy első ránézésre talán bonyolultnak tűnik az alkalmazás, de a kezdeti lépéseknél nem kell teljes összetettségében használni. Viszont adott a lehetőség arra, hogy személyre szabva épüljön tovább a segítség magasabb szintekre.

A sorrendben második webinárium résztvevői, számos hasznos információt kaptak a praktikus kezdeti lépésekről és az első körben javasolt program elemekről.

Melinda (korábbi tesztelő) 

“Tulajdonképpen most jöttem rá, hogy én nem azért nem haladtam a DATA-ban, mert lusta vagyok, hanem mert nem tudtam, hogy induljak el!  Fotók feltöltéséig jutottam! Ez most egy óriási segítség, hogy itt lehetek!” 

Éva: …”csodás és tartalmas volt….nekem meg még egy szuper jó ismétlés is volt a nagy-nagy előtt.” 

Egy korábban közzétett írásunkban már kifejtettük, hogy a szolgáltatásfejlesztési programban regisztrálók, a „Mit vár ettől a programtól?” – kérdésre, a jelentkezők majd mindegyike kiemelte a kommunikáció fejlődésének lehetőségét, de néhányan az egyszerűen kezelhető mindennapi segítséget, a biztonságosabb környezetre való igényt, a kiszámíthatóbb keretrendszert, az önállósodás erősödését is megfogalmazták, és volt, aki a közösségbe beilleszkedés erősítésének lehetőségét látta az applikáció nyújtotta lehetőségekben.

A témában megjelent korábbi beszámolókat itt olvashatják az érdeklődők:

https://data.aosz.hu/hamarosan-elstartol-a-data-szolgaltatasfejlesztesi-program/

https://data.aosz.hu/megkezdodott-a-data-szolgaltatasfejlesztesi-program/

0

Megkezdődött a DATA Szolgáltatásfejlesztési Program

“Sok autizmussal élő ember vizuális gondolkodó. Én képekben gondolkodom. Nem gondolkodom nyelv segítségével. A gondolataim úgy mozognak a képzeletemben mint a videofelvételek. A képek az anyanyelvem és a szavak csak a második nyelvem.” (Temple Grandin)

Megkezdődött 2021. január 11-én a DATA szolgáltatásfejlesztésbe bevont új felhasználók online felkészítése az applikáció használatára. A több, mint hetven jelentkező, elfoglaltságától függően délelőtti, vagy délutáni előadás időpontok közül választhatott, melyekből összesen hat alkalmat terveztek március közepéig a szervezők.

Az első foglalkozáson a vizuális támogatások alapjaival ismerkedtek a jelentkezők Őszi Tamásné Patrícia,  gyógypedagógus, az Autizmus Alapítvány szakmai vezetője, az  ELTE oktatója, valamint az AOSZ szakmai vezetőjének segítségével. Az előadó köszöntőjében elmondta, hogy örömmel üdvözli a szakemberek és támogatók egyre gyarapodó kapcsolatfelvételi lehetőségeit. Ezt a célt szolgálja majd többek között a leendő DATA felhasználók segítségére rendelt munkatársak köre is, akik hallgatókként szintén bekapcsolódtak és bekapcsolódnak az előadásokba. A képzés során szerzett tapasztalatok ugyanis a segítő szerepkör magas szintű alkalmazását is erősítik.

Az első tananyagban az autizmussal érintett személyek kommunikációs nehézségeiről, a vizuális támogatások jelentőségéről és alkalmazási lehetőségeiről, valamint vizuális stratégiákról esett szó. Az előadó számos gyakorlati példát hozott annak alátámasztására, hogy miért fontos, és hogyan lehet következetes az autista személy életvitelének szervezése, tervezése különböző támogatási rendszerek segítségével. Valamint szemléletesen érzékeltette hétköznapi esetekkel, hogy miképpen okoz szorongást, stresszt átlagos idegrendszerű emberek számára is a bizonytalanság, a változás, a hirtelen újra tervezés szükségessége. Az előadás utolsó órájában a vizuális támogatások stratégiái kerültek szóba.

Mint azt egy korábbi hírünkben már olvashatták az érdeklődők, a tableten, mobiltelefonon alkalmazható, digitális autonómia-támogatás rendszerét, eddig két körben tesztelték a fejlesztők, a képzésre jelentkezők már a véglegesített formát alkalmazhatják. A szakemberek és az AOSZ munkatársai folyamatosan dolgoznak a segítő tartalmak, az útmutatók, a használatot segítő szolgáltatás kialakításán azért, hogy mindenki elsajátíthassa a rendszer használatát. A szolgáltatás fejlesztés immár a felhasználók körének bővítését jelenti.

Korábbi cikkünk itt olvasható:  https://data.aosz.hu/hamarosan-elstartol-a-data-szolgaltatasfejlesztesi-program/

0

Hamarosan elstartol a DATA Szolgáltatásfejlesztési Program

Újabb felhasználók bevonásával fejleszti tovább az AOSZ digitális szolgáltatási programját. Az  autizmusban érintett személyek mindennapi élethelyzeteinek támogatására kifejlesztett DATA szoftverrendszert , a felhívás hatására közel kilencven  jelentkező szeretné kipróbálni. A tableten, mobiltelefonon alkalmazható, digitális autonómia-támogatás rendszerét, eddig két körben tesztelték a fejlesztők, a most jelentkezők már a véglegesített formát alkalmazhatják. A szakemberek és az AOSZ munkatársai folyamatosan dolgoznak a segítő tartalmak, az útmutatók, a használatot segítő szolgáltatás kialakításán azért, hogy mindenki elsajátíthassa a rendszer használatát. A szolgáltatás fejlesztés immár a felhasználók körének bővítését is jelenti. A kijelölt segítőknek pedig gyakorlatot az oktatási munkához. A legutóbbi felhívásra válaszolók a jelentkezési lappal együtt kérdőívet is kitöltöttek, így további tapasztalatok leszűréséhez vezethet majd az újabb felhasználói körrel végzett felkészítő munka, melyben jellemzően 5 és 18 éves kor közötti kategóriába tartozó érintett személyek szülei, pedagógusai lesznek a legtöbben. Újabb hasznos információk begyűjtését jelentheti, hogy a támogatott személyek körébe már féltucatnyi óvodás korú és néhány öntámogató fiatal felnőtt is bekerül. A válaszokból kitűnik, hogy a jelentkezők kétharmada már hallott az applikációról, egyharmaduk azonban csak most ismerkedik a digitális világ nyújtotta lehetőségekkel.  A digitális támogatást kipróbálók nagyjából 80% -a egyébként már korábban is használt valamilyen vizuális segítséget a napirendek, élethelyzetek napi lebonyolításához. A „Mit vár ettől a programtól?”  kérdésre, a jelentkezők majd mindegyike kiemelte a kommunikáció fejlődésének lehetőségét, de néhányan az egyszerűen kezelhető mindennapi segítséget, a biztonságosabb környezetre való igényt, a kiszámíthatóbb keretrendszert, az önállósodás erősödését is megfogalmazták, és volt aki a közösségbe beilleszkedés erősítésének lehetőségét látta az applikáció nyújtotta lehetőségekben. A DATA használata a legtöbb esetben támogató személy közreműködését igényli. Az új felhasználók a lehetséges közreműködők körében jórészt családtagokat jelöltek meg. Mintegy tíz százalékuk jelezte azt, hogy támogatáshoz szakembert, illetve pedagógust is szeretne bevonni, együttműködőként.

A programba jelentkezők hamarosan szervezett online  formában ismerkedhetnek meg az applikációval.

A DATA Szolgáltatásfejlesztési program január 11. és március 8. között kéthetes periódusokban 6 alkalommal fogja megismertetni a DATA rendszer működését a jelentkezőkkel. Az online alkalmak között a közösségi média platformjain, illetve a vidéki HelpDesk munkatársak közreműködésével lesz lehetőség a rendszer használatának elsajátítására. de a felhasználók a képzés után sem maradnak magukra. A munkatársak folyamatosan rendelkezésre állnak majd a továbbiakban is.

A DATA Szolgáltatásfejlesztési programra a jelentkezés lezárult, újabb bekapcsolódásra a DATA szoftverrendszer nyilvánossá tételekor lesz lehetőség.

A DATA szoftverrendszer a segítő tartalmak elkészülése után elérhető lesz minden érdeklődő számára. Akinek kérdése van a DATA-val kapcsolatban, az a datainfo@esoember.hu címen, vagy vidéki szolgáltatási pontok munkatársainál érdeklődhet: https://data.aosz.hu/szolgaltatasi-pontok/. Egyéb információk itt találhatók: data.aosz.hu.

0

JELENTKEZZ INGYENES DATA FELHASZNÁLÓ WORKSHOPJAINKRA!

REGISZTRÁLT DATA TESZTELŐ VAGY?
JELENTKEZZ INGYENES FELHASZNÁLÓK FELKÉSZÜLÉSÉT TÁMOGATÓ WORKSHOPJAINKRA!

Bizonyára hallottál róla, hogy fontos állomáshoz ért a DATA projekt: elkészült az applikáció első tesztverziója, az alkalmazás használatát segítő felkészítő anyagok, átvehették a Tesztelők az igényelt mobileszközöket és 2020 februárjában elindul a DATA applikáció első tesztverziójának tesztelési időszaka. Annak érdekében, hogy minden tesztelésre jelentkezett felhasználó megismerhesse és megtanulhassa a DATA applikáció használatát, országszerte a felhasználók felkészülését segítő workshopokat szervez az AOSZ az AOSZ Info-Pont Irodák közreműködésével.

A felhasználók felkészülését segítő workshopok megrendezésére Budapesten és 10 másik vidéki nagyvárosban kerül sor az alábbi időpontokban:

 • 2020.02.10. Budapest (Helyszínváltozás: Budapesti Ward Mária Általános Iskola, 1056 Budapest, Irányi u. 3.)
 • 2020.02.11. Nagykanizsa (Helyszínváltozás: Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ, 8800 Nagykanizsa, Buda Ernő u. 19.)
 • 2020.02.12. Budapest (Helyszínváltozás: Budapesti Ward Mária Általános Iskola, 1056 Budapest, Irányi u. 3.)
 • 2020.02.12. Kecskemét (Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, 6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.)
 • 2020.02.13. Veszprém (AutiSpektrum Egyesület székhelye, 8200 Stromfeld A. u. 9/F, kapucsengő: 31.)
 • 2020.02.13. Szeged (Instant Irodaház, 6721 Szeged, Osztrovszky utca 13.)
 • 2020.02.14. Győr (Danubius Hotel Rába, 9021 Győr, Árpád utca 34.)
 • 2020.02.14. Békéscsaba (Garzon Szálló Kft, 5600 Békéscsaba, Ifjúsági tábor 1701 hrsz.)
 • 2020.02.17. Székesfehérvár (Hotel Platán Székesfehérvár (Fehérplatán Kft), 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 28.)
 • 2020.02.17. Salgótarján (Galcsik Fogadó, 3100 Salgótarján, Karancs út 9.)
 • 2020.02.18. Budapest (Helyszínváltozás: Budapesti Ward Mária Általános Iskola, 1056 Budapest, Irányi u. 3.)
 • 2020.02.19. Debrecen (Garden Hotel Medical&Spa, 4033 Debrecen, Tűztövis utca 2.)
 • 2020.02.20. Szombathely (Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, 9700 Szombathely, Sugár út 9.)

Minden workshop 11 órakor kezdődik és 15 óráig tart.

A felhasználók felkészülését segítő workshopra kizárólag előzetesen regisztrált tesztelőink jelentkezhetnek az alábbi kérdőív kitöltésével, 2020. február 07-én 16 óráig:

Fontos, hogy a képzésekre hozd magaddal azt az okoseszközt (okostelefon, tablet), amin a DATA applikációt használni fogod és egy laptopot! Javasoljuk, hogy a workshopra készülj fel a tájékoztató levélünkben leírt módon!

Kérdéseddel, észrevételeddel kapcsolatban fordulj hozzánk bizalommal a datainfo@esoember.hu címen!

0

Ünnepi munkarend az AOSZ irodáiban

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az AOSZ központi irodája (1053 Budapest, Fejér György utca 10.) 2019. december 20-tól 2020. január 2-ig zárva tart.

Sürgős esetekben a +36 (20) 575 1919-es telefonszámon, vagy a datainfo@esoember.hu email címen érnek el minket.

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az AOSZ Info-Pont Irodák az ünnepek alatt zárva tartanak, az újévi nyitvatartással kapcsolatban az irodák saját felületeiken adnak tájékoztatást:

– AOSZ Info-Pont Debrecen

– AOSZ Info-Pont Kecskemét

– AOSZ Info-Pont Mindszentpuszta

AOSZ Info-Pont Nagykanizsa

– AOSZ Info-Pont Salgótarján

– AOSZ Info-Pont Szeged

– AOSZ Info-Pont Székesfehérvár

– AOSZ Info-Pont Szombathely

AOSZ Info-Pont Veszprém

– AOSZ Info-Pont Vésztő

0

Elkészült az AOSZ Kiemelt Szolgáltatási Pont ügyféltere az Autizmus Alapítványnál

Elkészült a budapesti Kiemelt Szolgáltatási Pont letisztult, autizmus-specifikus támogatást biztosító ügyféltere.
Az AOSZ, az Autizmus Alapítványon belül új, Kiemelt Szolgáltatási Pontot működtet, ahol HelpDesk munkatárs ad támogatást a DATA alkalmazás bevezetéséhez önálló életvezetésű autista személyeknek, illetve köznevelésben, egészségügyben, és szociális szolgáltatásban dolgozók számára, akik a DATA alkalmazás használatában kívánnak segítséget nyújtani. A budapesti Kiemelt Szolgáltatási Pont megnyitója októberben várható.

Nézd meg az átalakításról a képeket a Galériában. Milyen volt és milyen lett!

0

DATA Mindenkinek minden nAPPra!

A DATA alkalmazás elkészült felületterv mintáiból bemutatunk Nektek néhányat. A bemutatott képek minták(!) a tartalmat minden esetben a felhasználó igényeinek megfelelően lehet módosítani.

              Itt a Napirend funkciót láthatjátok.

A Napirend előre jelzi az autizmussal élő személynek, milyen események és tevékenységek milyen sorrendben várhatók az adott napon. Megmutatja, az egyes tevékenységek hol és mikor fognak zajlani. Ezzel megelőzi, csökkenti a kialakuló stresszt.
(Kattints a képre a nagyításhoz)

                                              

0

MAGYE konferencián a DATA!

Havasi Ágnes, Győri Miklós, Varga Fanni, Stefanik Krisztina: Vizuális támogatás digitális platformon: a DATA és ami mögötte van

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének idei konferenciáján, 2019. június 28-án, 40 perces előadásban mutattuk be az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK) együttműködésében megvalósuló fejlesztést. Beszéltünk a DATA projekt céljairól és az eddig megvalósult lépésekről, majd röviden bemutattuk a készülő applikáció mögött húzódó elméletet.

Előadásunk második felében a már elkészült mintatartalmak példáin és a felületterveken keresztül ismerhette meg a hallgatóság a mobilapplikációba tervezett funkciókat, a hagyományos vizuális támogatás “digitális átültetésének” terveit.

A bemutatott részletek  – a visszajelzések alapján – elnyerték a szakemberekből álló hallgatóság tetszését. Az előadást követően számos, kifejezetten gyakorlati kérdést tettek fel, melyekre reményeink szerint kielégítő válaszokkal tudtunk szolgálni.

0

Megnyílt az Előzetes Regisztrációs és Oktatási felület

Újabb mérföldkőhöz ért a DATA projekt!

Július 18-án elindult a DATA projekt Előzetes Regisztrációs és Oktatási felülete (ERO). Az ERO felületen az applikáció megértését és használatát támogató felkészítő anyagok találhatók.

Ezek a felkészítő anyagok általános összefoglalást nyújtanak

 • az autizmus spektrum zavar alapjairól (1. modul),
 • valamint az autizmus-specifikus módszertanról és a vizuális támogatásokról (2. modul).

A DATA rendszer megértését, letöltését, telepítését és használatát ismertető modul (3. modul) még nem elérhető, a rendszer jelenleg fejlesztés alatt áll. Az applikáció használatára felkészítő anyagok írásos és videós formában is megtekinthetőek.

 

ERO üdvözlő oldal

Az egyes modulokban található felkészítő anyagok tanulmányozása segít megérteni az autizmusban érintett személyek viselkedését, gondolkozását, rávilágít nehézségeik sokféle eredetére. Ezek az információk azért hasznosak, mert segítik az autizmusban érintett személy tevékenységeit testre szabottan megtervezni, életét az önállósodás terén támogatni, mely az applikáció használata során fontos szempont lesz.

A DATA applikáció és tartalomszerkesztő felület első tesztverziója várhatóan a 2019-es év végén válik elérhetővé, míg a teljes rendszer 2020. őszén készül el tesztelőink értékes visszajelzései alapján.

A tesztelésbe folyamatosan, bármikor lehet csatlakozni, ennek lépéseiről ezen az oldalon olvashatsz: Csatlakozom a projekthez!

0
Íratkozz fel hírlevelünkre!