Title Image

Megkezdődött a DATA Szolgáltatásfejlesztési Program

Megkezdődött a DATA Szolgáltatásfejlesztési Program

“Sok autizmussal élő ember vizuális gondolkodó. Én képekben gondolkodom. Nem gondolkodom nyelv segítségével. A gondolataim úgy mozognak a képzeletemben mint a videofelvételek. A képek az anyanyelvem és a szavak csak a második nyelvem.” (Temple Grandin)

Megkezdődött 2021. január 11-én a DATA szolgáltatásfejlesztésbe bevont új felhasználók online felkészítése az applikáció használatára. A több, mint hetven jelentkező, elfoglaltságától függően délelőtti, vagy délutáni előadás időpontok közül választhatott, melyekből összesen hat alkalmat terveztek március közepéig a szervezők.

Az első foglalkozáson a vizuális támogatások alapjaival ismerkedtek a jelentkezők Őszi Tamásné Patrícia,  gyógypedagógus, az Autizmus Alapítvány szakmai vezetője, az  ELTE oktatója, valamint az AOSZ szakmai vezetőjének segítségével. Az előadó köszöntőjében elmondta, hogy örömmel üdvözli a szakemberek és támogatók egyre gyarapodó kapcsolatfelvételi lehetőségeit. Ezt a célt szolgálja majd többek között a leendő DATA felhasználók segítségére rendelt munkatársak köre is, akik hallgatókként szintén bekapcsolódtak és bekapcsolódnak az előadásokba. A képzés során szerzett tapasztalatok ugyanis a segítő szerepkör magas szintű alkalmazását is erősítik.

Az első tananyagban az autizmussal érintett személyek kommunikációs nehézségeiről, a vizuális támogatások jelentőségéről és alkalmazási lehetőségeiről, valamint vizuális stratégiákról esett szó. Az előadó számos gyakorlati példát hozott annak alátámasztására, hogy miért fontos, és hogyan lehet következetes az autista személy életvitelének szervezése, tervezése különböző támogatási rendszerek segítségével. Valamint szemléletesen érzékeltette hétköznapi esetekkel, hogy miképpen okoz szorongást, stresszt átlagos idegrendszerű emberek számára is a bizonytalanság, a változás, a hirtelen újra tervezés szükségessége. Az előadás utolsó órájában a vizuális támogatások stratégiái kerültek szóba.

Mint azt egy korábbi hírünkben már olvashatták az érdeklődők, a tableten, mobiltelefonon alkalmazható, digitális autonómia-támogatás rendszerét, eddig két körben tesztelték a fejlesztők, a képzésre jelentkezők már a véglegesített formát alkalmazhatják. A szakemberek és az AOSZ munkatársai folyamatosan dolgoznak a segítő tartalmak, az útmutatók, a használatot segítő szolgáltatás kialakításán azért, hogy mindenki elsajátíthassa a rendszer használatát. A szolgáltatás fejlesztés immár a felhasználók körének bővítését jelenti.

Korábbi cikkünk itt olvasható:  https://data.aosz.hu/hamarosan-elstartol-a-data-szolgaltatasfejlesztesi-program/

Íratkozz fel hírlevelünkre!