Title Image

Projekt előrehaladása

A DATA támogató rendszer első változatának kialakításához és teszteléséhez kötődő dátumok

 

2018

 

2018. május – 2018. szeptember: előkészületek

2018. elejétől folyik a DATA rendszer fejlesztésének előkészítése. A tavaszi és nyári időszakban lezajlott az informatikai fejlesztésre kiírt közbeszerzés és ezt követően megtörtént a szerződéskötés is.
A szakmai tartalmakról rendszeres egyeztetések kezdődtek meg az informatikai partnerrel. Megkezdődött és folyamatban van a rendszer használatát segítő felhasználói tananyag és a használatot segítő mintatartalmak elkészítése

 

2018. szeptember – 2019. február: az applikáció fejlesztése

Előreláthatóan 2019. februárig tart az applikáció és a tartalomszerkesztő felület intenzív fejlesztési szakasza. A fejlesztés időszaka alatt a kialakítás alatt lévő rendszer folyamatos szakmai ellenőrzése és tesztelése zajlik.

 

2018. október: regisztráció, részvételi szándék jelzése

Elindul a DATA rendszer fokozatos, lépésről-lépésre történő tesztelése, amelybe 2018. októbertől lehet jelentkezni.

Ki jelentkezhet?

 • autizmussal élő felnőtt (aki önmaga támogatására fogja használni az applikációt),
 • a kiskorú, illetve gondnokság alatt álló autizmussal élő személy törvényes képviselője,

Megjegyzés: ha valaki szakemberként szeretne támogatni autizmussal élő személyt, akkor kérjük a szülők/törvényes képviselők felé továbbítsa az információkat és velük közösen jelentkezzen be a rendszer tesztelésébe.

Hogyan kell jelentkezni?

 • Kérjük a jelentkezés előtt tekintsd át a www.data.aosz.hu weboldalon található részletes tájékoztatót.
 • Töltsd ki az online regisztrációs lapot.
 • Keresd fel a hozzád legközelebb eső AOSZ Info-Pont irodát (http://aosz.hu/aosz-info-pont-irodak/), ahol személyesen aláírhatod a papíralapú dokumentumokat,
 • Ha nem tudod személyesen felkeresni irodáinkat, akkor regisztrálj az on-line kérdőíven (https://goo.gl/forms/p21Z1YfzKSX4kk9g1), töltsd le a mellékleteket, kérjük figyelmesen olvasd át azokat, írd alá és 1 példányban add postára az Autisták Országos Szövetsége címére (1053 Budapest, Fejér Gy. utca 10.), Az AOSZ címére küldött jelentkezési csomagok beérkezését követően minden esetben visszaigazoljuk e-mailben a sikeres regisztrációt.

 

2018. november: online regisztráció, tananyag

A DATA rendszer online felülete ekkor kezd el működni. Aki korábban a fent leírt módon jelentkezett, azt e-mailben invitáljuk meg a rendszerbe történő elektornikus regisztrációra.

Hogyan indul a tesztelés?

 • Akik 2018 októberében jelezték részvételi szándékukat és kitöltötték a megfelelő dokumentumokat,  a megadott e-mail címen november elején értesítést fognak kapni az on-line felület elindulásáról. Az értesítő e-mail részletes tájékoztatást fog nyújtani arról, hogy hogyan lehet regisztrálni a felületen.

 

Mi történik a tesztelés első szakaszában?

 • A DATA rendszeren belül először az applikáció használatát segítő internetes tananyag első része lesz elérhető. Ez a tananyagrész alapvető ismeretekkel szolgál az autizmus spektrum zavarról és az autizmus-specifikus vizuális támogatási lehetőségekről. Ebben az időszakban azt kérjük a tesztelőktől, hogy a  tananyagot tanulmányozzák, majd gyűjtsék össze és küldjék el számunkra a vele kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket

 

2018. december – 2019. január: visszajelzések, kérdések gyűjtése

A 2018. év végén és 2019. januárjában még továbbra is várjuk a tesztelők visszajelzéseit, kérdéseit az online tananyaggal kapcsolatban.

 

2019

 

2019. február: az applikáció első változata, a képzési anyagok véglegesítése, a képzések előkészítése

Előreláthatóan 2019. februárjában készül el a rendszer első változata, ezt követően tudjuk a képzési anyagokat és a mintatartalmakat véglegesíteni.

Szintén február folyamán a képző- és felhasználó képzéseket előkészítjük, azok időpontját és helyszínét egyeztetjük a résztvevőkkel

 

2019. március: képző- és felhasználó képzések

Milyen képzések segítik majd a DATA használatát?

 • A már említett on-line tananyagok mellett a  DATA rendszer használatának elsajátítását személyes részvétellel történő képzéssel is szeretnénk segíteni. Elsőként szakmai munkacsoportunk tagjai fogják kiképezni azokat a képzőket, akik ezt követően majd a tesztelésre jelentkezett felhasználók (a támogatók) számára tartanak felkészítéseket az országban több alkalommal és több helyszínen. A felhasználóképzés során a korábban megosztott tananyag tartalma kiegészül az applikáció és az online tartalomszerkesztő felület használatát segítő információkkal, tanácsokkal.

 

2019. április – 2019. június: a DATA rendszer első változatának felhasználói tesztelése

Mikortól lehet folyamatosan használatba venni az applikációt?

 • Terveink szerint legkésőbb 2019. áprilistól kezdve minden felhasználó, aki korábban jelentkezett az első tesztverzió tesztelésére és regisztrált az online felületre, használatba tudja venni a DATA rendszert.

 

Mit kell tudni még a tesztelésről?

 • Szeretnénk felhívni minden jelentkező figyelmét arra, hogy az első változat még nem tekinthető az általunk elképzelt és tervezett végleges rendszernek. A tesztelés jelen szakaszában az a cél, hogy minden felmerülő hibajelenséget felismerjünk és azok kijavításra kerüljenek. Így azt javasoljuk, hogy a tesztelésben való részvétel előtt mérlegeljék, hogy az autizmus spektrum zavarral élő támogatott személy számára ezek az esetlegesen előforduló kisebb technikai nehézségek nem okozhatnak-e túlzottan nagy stresszt.
 • A tesztelés szakaszában a felmerülő kérdések és visszajelzések gyűjtése folyamatos lesz, ezek rendkívül fontosak számunkra a rendszer további fejlesztése szempontjából.
 • A résztvevőknek technikai jellegű kérdésekben, problémákban az AOSZ Info-Pontok munkatársai fognak segítséget nyújtani.

 

2019. nyár-ősz: A tesztelés eredményeinek feldolgozása, fejlesztésre történő javaslatok kidolgozása

Mi várható az első tesztverzió tesztelése után?

 • Az első nagy felhasználói tesztelést követően kiértékeljük annak eredményeit. A beérkezett visszajelzések, illetve adatok tanulmányozása alapján további ajánlásokat fogalmazunk meg a rendszer fejlesztésére, a 2. változat kialakítására vonatkozóan.
 • A DATA rendszer 2. változata előzetes terveink szerint 2019. őszén várható,tesztelése pedig ősszel és 2019-2020. telén zajlik majd.

 

A projekt további haladásáról és a tesztelés további szakaszairól folyamatosan tájékoztatni fogjuk az együttműködésben résztvevő tesztelőket.

 

Autisták Országos Szövetsége és a az ELTE Autizmus Munkacsoportjának szakértői nevében köszönjük, hogy részvételével és együttműködésével segíti a fejlesztési folyamatot!

 

Íratkozz fel hírlevelünkre!