Title Image

Facebook felületen is tapasztalatot cserélhetnek a DATA felhasználók

Facebook felületen is tapasztalatot cserélhetnek a DATA felhasználók

„….A csoportot azért hoztuk létre, hogy az egyes workshopok után együtt próbálgassuk a megszerzett tudásokat, megosszuk egymással az élményeinket! …”

Külön facebook csoportban oszthatjuk meg tapasztalatainkat, és tehetjük fel kérdéseinket január közepétől mi, akik a DATA szolgáltatásfejlesztési programba regisztráltunk. A hiánypótló lehetőség már a nyitás napján sokakat ösztönzött aktivitásra közülünk. Bizonyítja ezt, hogy az AOSZ által létrehozott csoport egy héttel az indítása után már legalább száz tagot számlált, és azóta volt olyan poszt, ami közel hetven hozzászólást generált. A legnépszerűbb téma először a vizuális segédeszközök egyéni megoldásairól szóló beszélgetés volt, hiszen a személyre szabható digitális támogatás rendszerében, számos kreatív ötlet megvalósulhat.

A közösségi tanulás jellegű csoport tagságát most a segítő személyek és szervezetek jelentik, valamint azok, akik 2020 végéig regisztráltak az első felhasználók körébe. Jelentkezésünkkel egyúttal vállaltunk egy szolgáltatásfejlesztési programban való részvételt is, melyen a vidéki AOSZ Info-Pontokon dolgozó Helpdesk munkatársakkal közösen gyűjtünk gyakorlati tapasztalatokat. A mentorok az applikáció használata során felmerülő kérdéseket elemezhetik, mi felhasználók, pedig a mobil telefonon és tableteken futó alkalmazás működéséről szerezhetünk ismereteket a hat részes workshop sorozatban. A facebook csoport pedig lehetőséget teremt arra, hogy az online találkozók közötti időszakban is működhessen a tapasztalatcsere, és egymástól is tanulhassunk.

A két elméleti felkészítőt követő utolsó januári workshopon, már a gyakorlati feladatokkal folytathattuk az ismeretszerzést. Heim-Horhi Anett, a DATA projekt szakmai vezetője segítségével kialakítottuk a saját szerkesztői felületeinket, a saját profilunkat, majd hozzárendeltünk ehhez egy lehetséges felhasználót. Egyelőre egy autizmusban érintett képzeletbeli óvodás kislány profilját és annak beállításait létrehozva. Miután mindezt a hordozható digitális eszközre is leszinkronizáltuk, közösen néztük át az első tartalomfeltöltési lehetőségeket. Egyelőre még csak a legegyszerűbbekkel kezdve. A technikai kérdések megoldása után, ez alkalommal a felhasználó kezébe adandó hordozható okoseszköz biztonságos kezelésének kérdése váltotta ki a legtöbb hozzászólást. A közösen kialakított vélemény lényege: ha több mobileszköz van a családban, még a DATA használata előtt fontos megtanulnia a felhasználónak, hogy melyik az ő eszköze, és fontos átgondolni, hogy milyen helyeken, milyen feladatok esetében akarjuk majd használni azt. Ez utóbbi témában a foglalkozás után sem maradt abba a párbeszéd. A facebook csoportban folytatódott az ötletcsere arról, hogy ki milyen rögzítési módokat javasol például a fürdőszobában, kiránduláson, autózás közben, és ki hogyan használja biztonságosan és a legcélszerűbben az digitális eszközét. Számos jó ötletet kaptunk egymástól!

Edina: „Hű, mennyi profi vizuális támogatást kitaláló-használó van itt! …már látom, hogy egymás ötleteiből is tudunk meríteni! Nagy öröm ez!…..”

Íratkozz fel hírlevelünkre!