Az oldalt az Autisták Országos Szövetsége üzemelteti

MI A DATA?

Mi a DATA?

A DATA autizmusban érintett személyek számára kifejlesztett digitális szoftverrendszer (mobiltelefonon vagy tableten futó applikáció és internetes tervező felület), ami a mindennapi élethelyzetek és tevékenységek minél hatékonyabb szervezésében, önállóbb kivitelezésében nyújthat segítséget és széles életkori sávban használható.

Mi mindenre lehet használni a DATA-t?

A DATA rendszernek számos eleme van, amelyből bármelyiket és bármennyit használhatunk. Egyedileg beállítható, hogy az elemek közül az adott autizmussal élő gyermek vagy felnőtt mobileszközén mennyi és mely elemek legyenek láthatók

A DATA-rendszer két fő eleme a Napirend és a Folyamatábra. Ezek használata segít abban, hogy a felhasználó személy könnyebben megértse, mi, mikor, hol fog történni és az meddig tart, vagy hogy mit, mikor, hol és hogyan, milyen lépésekben tegyen.
A napirend előrejelzi az autizmussal élő személynek, hogy milyen események milyen sorrendben várhatóak az adott időszakban (ez lehet egy napszak, egy egész nap, vagy akár több nap is). Az információt az adott személy számára jól értelmezhető vizuális formában biztosítja. Célja a felhasználó személy önállóságának növelése, a bizonytalanságból adódó stressz csökkentése.

A napirendi alkalmazás a Tervezőfelület segítségével nagymértékben személyre szabható. Egy napirend napirendi lépésekből állítható össze, ahol minden egyes lépés egy-egy eseményt vagy tevékenységet jelenít meg. Az egyes lépésekhez különböző kiegészítő elemeket is tehetünk, például egy pipalistát vagy időjelzőt. A napirendi lépések száma, mérete, formája (fotós, rajzos, szöveges, hanggal ellátott), színe és konkrét tartalma egyaránt egyedi lehet.

A Folyamatábra az egyes tevékenységek lépésekre bontásával és a lépések könnyen értelmezhető formában való bemutatásával segíti a felhasználó személyt az adott tevékenység minél önállóbb elvégzésében (például, hogyan lehet elkészíteni egy ételt, megfelelően felöltözni, vagy elintézni valamit egy hivatalban).
A folyamatok egyes lépéseihez különböző kiegészítő elemeket is tehetünk, például egy emlékeztetőt vagy időjelzőt. A folyamatok lépéseinek száma, a megjelenő vizuális elemek mérete, formája (fotós, képes, szöveges, hanggal ellátott, videós), háttérszíne és konkrét tartalma egyaránt egyedi lehet.

A DATA-rendszerben sokféle további, önállóan vagy a napirend, a folyamatábra és a várakozás elemekhez kapcsoltan használható elem is megtalálható Ezek az elemek szintén vizuális válaszokat adnak olyan fontos kérdésekre, hogy meddig tart valami, mit csinálhatok, hogyan viselkedjek, vagy hogy miért tegyek meg valamit.

Az Időtöltők olyan egyszerű játékok, melyek a szórakozás mellett várakozás alatti időtöltés megkönnyítésére, a mobileszköz képernyőjével és kezelésével való ismerkedésre vagy jutalomként is használhatók.

Az Időjelző vizuális formában, egyszerűen jelzi használója számára, hogy mennyi idő áll még rendelkezésére az adott tevékenységhez vagy feladathoz. A beállításkor három “alternatív” óra megjelenése közül választhatunk. Ez segíthet a nem megszervezett helyzetekben (pl. udvari szünet, játszótér) is láthatóvá tenni, hogy meddig fog tartani az adott esemény és ezzel könnyebbé válhat a tevékenyégek közti váltás is.

Az Érzelmi hőmérővel vizuális formában, egyedi emojikkal jeleníthetők meg érzelmek, ami segítheti használóját saját érzelmei és érzései felismerésében, megértésében. “Haladóknak” egyszerre több érzelem, annak intenzitása is beállítható, szöveges magyarázat is kérhető arról, miért érzi éppen úgy.

Érzelmi hőmérő
Érzelmi hőmérő

A Választóban a kínálat (például választható játékok, tevékenységek) szöveges és/vagy képi formában jeleníthető meg. Ez megkönnyíti a rugalmasabb választást és ötleteket is adhat, ezzel a különböző helyzetekben rugalmasabbá válhat a viselkedés, bővülhetnek a tevékenységek.

Választó

A Várakozásban egy egységes jel mutatja a felhasználó személy számára, hogy várakoznia kell. Kapcsolhatunk a jelzéshez játékot, időjelzőt vagy választót, hogy segítsük abban is, hogy mit tegyen a várakozás alatt és lássa, meddig fog tartani.

A Hangerőmérővel a mobileszköz az éppen hallható beszéd hangerejét méri (figyelembe véve a környezet zaját) és ad vizuális visszajelzést egy skálán arról, hogy a hangerő mekkora.

Hangerőmérő

A Várakozásban egy egységes jel mutatja a felhasználó személy számára, hogy várakoznia kell. Kapcsolhatunk a jelzéshez játékot, időjelzőt vagy választót, hogy segítsük abban is, hogy mit tegyen a várakozás alatt és lássa, meddig fog tartani.

A Hangerőmérővel a mobileszköz az éppen hallható beszéd hangerejét méri (figyelembe véve a környezet zaját) és ad vizuális visszajelzést egy skálán arról, hogy a hangerő mekkora.

Hangerőmérő

A Mindennapi helyzetek egyedileg tervezett tartalmakkal, hétköznapi társas helyzetek megoldásához nyújt vizuálisan könnyen érthető, bármikor visszanézhető támogatást az autizmussal élő személy számára.

Helyzeteim (Mindennapi helyzetek)

A Jutalmazási rendszer lehetőséget ad arra, hogy bizonyos tevékenységekhez jutalompontokat rendeljünk és azt a jutalomtárban előre beállított jutalmakra “költse el” az autizmussal élő gyermek vagy felnőtt. Jutalmak beállítására egy-egy tevékenység végére azonnal (pontgyűjtés nélkül) is van lehetőségünk.

Jutalmazási rendszer

A Listázóval szöveges pipalistát készíthetünk és adhatunk hozzá napirendi vagy folyamatábra lépéshez. Ez jól jöhet akkor, amikor bizonyos feladatok komplexek, de nem akarjuk megszabni annak sorrendjét (pl. táskabepakolás, bevásárlólista), de minden elem elvégzésére mégis szükség van.

Listázó

Az Emlékeztetőkkel a napirendi és a folyamatábra lépéseken fontos, rövid emlékeztető üzeneteket lehet megjeleníteni szövegesen vagy képi formában (pl. szellőztess ki tanulás előtt, vagy iskolába induláskor ne feledd a kulacsod megtölteni és eltenni).

Emlékeztető

Az Appbemutató a mobilalkalmazás kezdeti használatát segítő egyszerű oktató elem, ami csak a mobilalkalmazásban futtatható, nem szerkeszthető tartalom, amin az autizmussal élő személy interaktívan ismerkedhet az alkalmazás használatának alapjaival.

Mi mindenre lehet használni a DATA-t?

Klasszikus esetben a DATA-rendszerbe egy Főtámogató személy (szülő/törvényes képviselő) és egy felhasználó személy (az autizmussal élő gyermek vagy felnőtt) párosai “lépnek” be.
A főtámogató személy hozza létre a Tervezőfelületen a saját és a Felhasználó személy profilját és beállítja a kívánt elemeket, megszerkeszti azok tartalmát, majd a felhasználó személy mobileszközével összeköti.
Így az autizmussal élő személy a mobileszközön az alkalmazást használja a mindennapok során, a támogató személy pedig a Tervezőfelületen szerkeszti annak tartalmait.

Természetesen, ha egy autizmussal élő, önrendelkező felnőtt önmaga szeretné használni és szerkeszteni maga számára tartalmakat, azt megteheti. Ez esetben egyszerre lesz “főtámogatói” és “felhasználói” szerepben is. A mindennapokban maga szerkeszti a tartalmakat a Tervezőfelületen és az alkalmazásban használja azokat.

Bármelyik főtámogató (szülő vagy öntámogató autizmussal élő felnőtt) meghívhat további támogatókat a felhasználói profilhoz. A meghívottak lehetnek más családtagok, barátok, mentorok, szakemberek is. Ők a meghívás elfogadásával “Együttműködő támogatók” lesznek. A fő és együttműködő támogatók ezt követően mindannyian szerkeszthetik a tartalmakat a Tervezőfelületen. Az autizmussal élő felhasználó személy pedig az összes tartalmat látja és használhatja a mobileszközén, amit az ő támogatói, számára szerkesztettek. A főtámogatók (szülő vagy öntámogató autizmussal élő felnőtt) bármikor leválaszthatják a profilról az együttműködő támogatókat.

A regisztráció folyamata

Itt regisztrálhatsz a Tervezőfelületre: app.data.aosz.hu

A regisztráció folyamatát az alábbi videó mutatja be:

  1. Regisztrálj a DATA Tervezőfelületén (lásd a videót), ezzel létrejön a saját profilod
  2. A Tudásbázis menüpontban a kézikönyv (ha olvasva szereted) és a képernyővídeók (ha látva szereted) végigvisznek a következő lépéseken. Itt nézelődj!
  3. Létre kell hozni a támogatni kívánt gyermek/felnőtt profilját (felhasználói profil), ezt fogod majd látni a mobilon, beállíthatod, hogy mit lásson majd, tölthetsz fel neki tartalmakat
  4. Töltsd le a mobilalkalmazást. Android készülék esetén a Google PlayStore-ban az AOSZ DATA applikációt kell keresned a letöltéshez, iOS készülék esetén az AppStore-ban az AOSZ DATA applikációt kell keresned a letöltéshez.
  5. A mobilba jelentkezz be ugyanazzal az e-mail-jelszó párossal, amivel a Tervezőfelületen regisztráltál
  6. Adatok frissítése- így minden, amit beállítottál a Tervezőfelületen az adott személy számára láthatóvá válik a mobilon.

Minden részleten végigvisz a kézikönyv és a képernyővideók.

Miért kell a Tervezőfelület és a mobilalkalmazás is a DATA-használathoz?

A mobilalkalmazás önmagában egy “üres” keretrendszer, amihez a Tervezőfelületen lehet létrehozni egyéni profilokat és elkészíteni egyénre szabott tartalmakat. Így a DATA-alkalmazás használatához szükség van először a Tervezőfelületen a profil és a tartalmak előkészítésére, létrehozására.

Hogyan kerülnek a tartalmak a Tervezőfelületről a mobilalkalmazásba?

A Tervezőfelületen regisztráció után egy email-jelszó párossal lehet bejelentkezni. Ha ugyanazzal az e-mail-jelszó párossal jelentkezel be a DATA mobilalkalmazásba is, akkor az általad létrehozott felhasználói profil(ok) és az ahhoz készített tartalom letöltődik a mobileszközre. A letöltéshez szükség van internetkapcsolatra (wifi), de a letöltés után az alkalmazásban internetkapcsolat nélkül is használhatók a letöltött tartalmak.

Mire való a mobilalkalmazás?

A mobilalkalmazást az autizmussal élő felhasználó személyek használják a mindennapokban arra, hogy önállóbban tudjanak tevékenykedni mindennapi feladataikban és részt venni a társas helyzetekben.

Mire való a Tervezőfelület?

A Tervezőfelület egy internetes böngészőből megnyitható felület, mely a profilok, támogató tartalmak (például napirendek, folyamatábrák, időjelző) beállítására, létrehozására, szerkesztésére és tárolására szolgál. Emellett a Tervezőfelület tudásmegosztásra is szolgál.
A Tervezőfelület első használata regisztrációt igényel. Néhány adat megadásával el lehet készíteni a támogatói profilt. A támogató személy a következő lépésben itt hozza létre az autizmussal élő személy felhasználó profilját.

A Tervezőfelületen a profilok mellett helyet kapnak a Tartalomtárak.
Minden támogató személy saját tárral rendelkezik, itt tárolhatja az általa használt vagy használatra előkészített tartalmakat (pl napirendekhez fotókat, kész folyamatábrákat), ezek közül csak azt kell átemelnie az autizmussal élő személy “felhasználói tárába”, amelyeket aktuálisan le szeretne küldeni az adott személynek a mobilalkalmazásába.
A Tervezőfelületen emellett rendelkezésre áll egy Közösségi tár is. A Közösségi tárban szakemberek által készített mintául is szolgáló tartalmak vannak (pl. napirendi lépések, folyamatábrák, videómodellek), illetve más támogatók által felajánlott (és szakemberek által ellenőrzőtt) tartalmak. Itt több ezer tartalom közül válogathatsz, bármelyiket bemásolhatod a saját táradba és ott a célodnak megfelelően tovább szerkesztheted.

A Tervezőfelületen kapott helyet a Tudásbázis is, ami a DATA hátterét adó módszertanról tartalmaz leírásokat és videóelőadásokat, valamint itt található meg a DATA-rendszer technológiai-módszertani kézikönyve, a rendszer használatának támogatásához készült képernyővideókkal és egyéb kiegészítő tananyagokkal.